Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Συγνώμι που πέθανα εδό


 

Διάβασα το βιβλίο

"Συγνώμι που πέθανα εδό"

της Μαρίας Πετρίτση,
εκδόσεις Bibliotheque.

Πρόκειται για ένα βιβλίο στολίδι καθώς νοιώθεις ότι κρατάς στα χέρια σου ένα λεύκωμα με εικόνες. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αυτό το βιβλίο από την αρχή φέρει το βάρος και το εκτόπισμα μαύρης τρύπας.

Η εναλλαγή των αφηγητών, η σε βάθος ψυχαναλυτική ανάλυση του χαρακτήρα που πρωταγωνιστεί, το κεφάλαιο που είναι γραμμένο γλαφυρά σε τοπική διάλεκτο και ο υπέροχα δοσμένος ερωτισμός κρατούν το ενδιαφερόν τόσο αμείωτο που δημιουργούν το παράδοξο το βιβλίο να ρουφάει τον αναγνώστη και συγχρόνως να ρουφιέται.

Μου άρεσε πολύ και για έναν ακόμα λόγο: διότι μιλάει για τον θάνατο και ο θάνατος είναι ο έρωτας μου... 

Λάδι σε καμβά


 

Η πρώτη μέρα του 2023 με βρίσκει καθισμένο στον καναπέ που λούζεται απ' τον ήλιο, να τελειώνω το πρόσφατο βιβλίο του Αλέξη Πανσέληνου. Δίπλα μου η σύζυγος, ευτυχώς, είναι κι εκείνη απορροφημένη από κάποια ανάγνωση και δεν δίνει σημασία στο τι κάνω. Με το που διάβασα την τελευταία φράση, κλείνω το βιβλίο, το ακουμπάω στο τραπεζάκι και αποσύρομαι σε διπλανό δωμάτιο να κλάψω με την ησυχία μου.

Μακάρι να είναι καλά να μας δώσει κι άλλα τέτοια διαμάντια που ξεχειλίζουν μέσα από τα μάτια μας...

Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;



Αν η Ιωάννα Μπουραζοπούλου δεν πάρει ποτέ Νόμπελ λογοτεχνίας, δεν θα είναι έκπληξη. 

Αν όμως το πάρει, ούτε τότε θα πρέπει να είναι έκπληξη...
 

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Σαπφώ των Αθηνών


 

Διάβασα το βιβλίο «Σαπφώ των Αθηνών» της Ιωάννας Λαδοπούλου-Παπαδοπούλου εκδόσεις Λειμών.

Πρόκειται για ένα βιβλίο της μιας ανάσας αφού είναι μικρό σε μήκος και μπορεί να αναγνωστεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εντούτοις η αφομοίωση του βάθους του θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, ως και μία ζωή, αφού καταπιάνεται με τα ανώτερα θέματα του ανθρώπινου πνεύματος.

Αρχικά παίρνει χρόνο για να καταλάβει κανείς τι είναι τελικά αυτό το έργο. Είναι ένα θεατρικό όπως γράφει στο εξώφυλλο, είναι ένας μονόλογος, είναι μια εικαστική εγκατάσταση που χρησιμοποιεί μοντέρνες τεχνολογίες, είναι ένα ποιητικό κείμενο; Ή ακόμα πρόκειται για ένα ερωτικό κείμενο με τη στενή έννοια του όρου ή μήπως για ένα ερωτικό κείμενο με την ευρεία έννοια της δημιουργίας. Τέλος αναρωτιέται κανείς διαβάζοντάς το αν είναι ένα ψυχαναλυτικό έργο ή ακόμα κι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο.

Η συγγραφέας καταπιάνεται με όλα αυτά τα πολυδιάστατα θέματα και τα συμπυκνώνει σε ένα κείμενο «μονόπρακτο θεατρικό», όπως το αποκαλεί η ίδια, με μία γλώσσα που ρέει σαν το γάργαρο νερό και που ακροβατεί από την αργκό καθομιλουμένη στη γλώσσα της αρχαίας τραγωδίας και της λυρική ποίησης. Δεν θα πω αν βγαίνει νικήτρια από αυτή την αναμέτρηση με τα τέρατα, τους γίγαντες και του θεούς. Ξέρω όμως σίγουρα ότι δεν βγαίνει ηττημένη. Αξίζει να διαβαστεί…