Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Χρονογράφημα

Έτοιμοι πάλι να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου με τυμπανοκρουσίες.
Οι Έλληνες τη γιόρταζαν κάθε τέσσερα χρόνια, διοργανώνοντας Ολυμπιάδες. Γιατί κάθε τέσσερα χρόνια οι πλανήτες ξαναέρχονται στην τάξη του αρχικού σημείου εκκίνησης.
Ο χρόνος είναι δημιούργημα της ζωής. Χτύποι καρδιάς, σφυγμοί αίματος, ανάμεσα σε ανατολές και δύσεις. Ημερονύχτια ανάμεσα σε χάσεις και φέξεις. Έμμηνα ηλιοστάσια, ισημερίες, αφήλια και περιήλια.
Ο χρόνος είναι δημιούργημα του νου. Ότι είναι η προοπτική σε έναν πίνακα ζωγραφικής προκειμένου να αντιληφθούμε τις διπλωμένες διαστάσεις του χώρου.
Ο χρόνος είναι σχετικός είπε ο Αϊνστάιν. Επηρεάζεται από τη βαρύτητα και αντιστρόφως. Το δείχνει ένα ταξίδι κοντά σε μαύρη τρύπα. Ή το δείχνει η ταχύτητα και η βραδύτητα κύλισης του σε βαρύνουσες καταστάσεις.
Ο χρόνος εξαρτάται από τον χώρο. Φαντάσου ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός να είχαν αντίστροφα μεγέθη τότε το κέντρο βάρους των στεριών, που τώρα είναι το Γκρίνουιτς και κάποτε ήταν οι Δελφοί, θα ήταν διαφορετικό.
Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου. Και την αλλαγή του χρόνου τη γιορτάζουμε πάντα με μουσικές. Γιατί η Μουσική είναι μια τέλεια απεικόνιση, μια λεπτομερέστατη γραφική παράσταση του Σύμπαντος. Του Κόσμου. Ακίνητη και αιώνια όταν δεν ακούγεται, τρεχούμενη και προσωρινή όταν ηχεί στο χρόνο.

Ο χρόνος είναι δημιούργημα της ζωής και του νου. Είναι μια σύμβαση. Αορίστου χρόνου…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου