Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η 5η του Μπετόβεν

Άτομο στην επιστήμη ορίζεται ως το μικρότερο τμήμα ενός υλικού, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί τις ιδιότητες του υλικού αυτού. Είναι γνωστό ότι η διάσπαση του ατόμου εκλύει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, ικανές να καταστρέψουν τον πλανήτη ολοσχερώς.



Σε μια τέτοια καταστροφή, και αν είχα τη δυνατότητα να σωθώ και παράλληλα να σώσω ένα μόνο μουσικό έργο, θα έσωζα σίγουρα την 5η συμφωνία του Μπετόβεν. Όχι επειδή απλά είναι ένα έργο γεμάτο φρεσκάδα ακόμα και 200 τόσα χρόνια από τότε που γράφτηκε, ούτε μόνο επειδή εκφράζει τις μεγάλες πανανθρώπινες οικουμενικές αξίες και ιδανικά, αλλά κυρίως επειδή όλα τα παραπάνω τα κάνει χρησιμοποιώντας τις διατεταγμένες επαναλήψεις, μεταλλάξεις, ενώσεις, δεσμούς (ομοιοπολικούς και ετεροπολικούς), οριζοντίως και καθέτως, ενός απλού μοτίβου 4 νοτών. Ενός ατόμου. Του περίφημου μοτίβου του πεπρωμένου. Του ατόμου του Λιθίου (Li). Του 3ο στοιχείου στον περιοδικό πίνακα μετά το υδρογόνο (H) και το Ήλιο (He).  Που έχει 3 ηλεκτρόνια, 3 όγδοα Σολ, να περιστρέφονται γύρω από έναν πυρήνα, το ήμισυ Μιb.





Θα έσωζα την 5η συμφωνία του Μπετόβεν, αυτήν την ατομική βόμβα, που δε φτιάχτηκε για να καταστρέψει, αλλά να ξαναδημιουργήσει και να αναπαράγει όλη τη μουσική την πριν και τη μετά αφού υποτίθεται θα έχει καταστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου